Google’s London HQ to sport largest wooden façade in the world

0

Back in 2017, Google announced plans for its new headquarters in London and the works are slowly but surely coming to an end.  The building, with its 1,082 feet-long base was christened the “Google landscraper” as it is going to be longer than the Shard — the tallest skyscraper in the UK.

It includes numerous “green” features and was designed by BIG – Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studio. Companies Hess Timber and Josef Gartner GmbH have collaborated to produce what will be the world’s largest wooden façade at 23,300m².

The building will house 7000 Google employees with a total area of 76,000 m2 office space, above a 4,400 m2 retail area at ground floor and two levels of basement floor space of 11,054 m2.

Work in progress,photo source:https://twitter.com/ThorneyIslandSo/status/1204118635272450048/photo/1

The campus, which will also incorporate the current building at 6 Pancras Square and a supplementary third building, will include the following: cafe / restaurant spaces, multi-function games areas, treatment / massage rooms, 25m swimming pool as well as an event center and staff training facilities. Positioned on the north side of King’s Cross and St. Pancras Stations, the interior is designed to enhance the working experience of personnel.

The design will see the custom-made vertical timber panels interspaced with energy efficient solar-coated glazing across 7 levels with three horizontal concrete slabs. The design is such that the spaces are flexible for variable use and it is hoped to be an inspirational workspace.

Green building certification will be sought through both LEED®– Leader in Energy & Environmental Design –and BREEAM® (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). LEED is the world’s most extensively utilized green building certification program while BREEAM, also a global leader in green building rating systems, is used to gauge the environmental performance of new and existing buildings.

Active and passive design strategies will be included to make the building as energy-efficient as possible and it will also sport a large vegetated roof. About 40% of the rooftop space (3800 m2) will be transformed into a rooftop garden. This will include a lawn, a wildflower plantation as well as a number of beehives. It is hoped to attract wildlife and promote biodiversity while simultaneously providing staff with a green recreational area.

The building’s completion is projected for 2022.